HOME - ENGLISH
Luni, 27 Martie 2023 EET
 
print version

 

ROLUL ONCOGENELOR VIRALE E6/E7 HPV16 ÎN REGLAREA ACTIVITĂŢII COMPONENTELOR COMPLEXULUI DE REMODELARE CROMATINIANĂ NURD (MBD2, MBD3)
Acronim: ONCONURD
Proiect nr.: PN-II-RU-TE-2014-4-2502
Nr. contract de finanţare: 31 din 01/10/2015


Cancerul cervical este unul din cele mai frecvente tipuri de cancer în rândul femeilor la nivel mondial. Virusul Papilloma Uman (HPV) este considerat a fi agentul etiologic al neoplaziei cervicale. Un rol important în transformarea neoplazică este jucat de oncoproteinele virale E6 şi E7 al genotipurilor HPV de risc înalt. Infecţia persistentă cu genotipuri HPV de risc înalt conduce la modificări în genomul şi epigenomul gazdei. Controlul expresiei genice este complex şi implică modificări epigenetice precum: metilarea ADN, remodelarea cromatinei şi activitatea ARN necodificator. Complexul NuRD (nucleosome remodeling and deacetylation complex) este alcătuit dintr-un grup de proteine cu activitate de remodelare a cromatinei ATP-dependentă şi cu activitate histon-decetilazică. Proteinele MBD2 şi MBD3 ale complexului NuRD prezintă domenii de legare la insulele CpG metilate (methyl-CpG-binding domains-MBD) din structura ADN. La nivel molecular MBD2 se leagă la nivelul 5-metilcitozinei -5 mC, iar MBD3 se leagă de -5 hmC, din structura ADN.

Având în vedere extinderea informatiilor referitoare la diferențele și asemănările funcționale MBD2 și MBD3, propunerea vizează stabilirea influentei oncogenelor virale asupra proteinelor MBD, a pattern-ului de legare a acestora la nivelul insulelor CpG din promotori, asupra regiunii de control, enhanceri, etc. Datele rezultate vor ajuta la elucidarea mecanismelor care conduc la oncogeneză şi la identificarea unor noi potenţiale ţinte terapeutice.