HOME - ENGLISH
Luni, 24 Ianuarie 2022 EET
 
print version

Omagiu Academicianului Nicolae Cajal

01/10/2021

Omagiu virusologului Nicolae Cajal, personalitate de excepție a virusologiei mondiale și a vieții publice și culturale din Romania

 

01.10.2021 - Cercetătorii din Institutul de Virusologie Stefan S. Nicolau au participat la comemorarea Academicianului Nicolae Cajal.

 

Evenimentul este organizat anual de Institutul de Virusologie, pe data de 1 octombrie, la bustul Academicianului Nicolae Cajal, aflat în fața Institutului de Virusologie, pentru a marca ziua de naștere a personalității de excepție a virusologiei mondiale și a vieții publice și culturale din Romania.

Academicianul Nicolae Cajal a fost și va rămâne un model de dedicație pentru știință, corectitudine, rafinament intelectual și uman.

Nicolae Cajal a fost un discipol al Academicianului Ștefan S. Nicolau, întemeietorul școlii românești de virusologie.

Contribuțiile Acad. Nicolae Cajal au fost publicate în peste 400 de lucrări științifice. Din 1967, Nicolae Cajal a fost director al Institutului de Virusologie Ștefan S. Nicolau al Academiei Române, a fost vicepreședinte al Academiei Române (1990-1994), președinte al Secției de Științe Medicale, Președinte al Academiei de Științe Medicale din Romania, președinte al Fundației „M. H. Elias”, președinte al Federației Comunităților Evreiești din România (1994-2004), expert al Organizației Mondiale a Sănătății, autor al unor tratate majore de diagnostic de laborator clinic și virusologie, membru al Academiei de Științe din New York, Doctor Honoris Causa al Universităților din Oradea (1994), Timișoara (1995), Cluj (1995), Iași (1996).

Mentor al multor generații de specialiști, toți în păstrăm o vie și caldă recunoștință.

Colectivul Institutului de Virusologie “Ștefan S. Nicolau”